Wykonanie

Takie właśnie placuszki pojawiły się u mnie już kiedyś na blogu, ale postanowiłam odświeżyć trochę swoje przepisy bo wydaje mi się, że warto :)Najlepiej smakują świeżo upieczone i oczywiście na ciepło ze słodkimi dodatkami.Składniki:/12 placuszków/2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka2 , 5 łyżeczki proszku2
jajkatroszkę
olejuPrzygotowanie:
Białka jajek ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z
mlekiem,
proszkiem do pieczenia i
olejem. Stopniowo dosypujemy
mąkę. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z
białek.Na patelnię wylewamy troszkę
oleju,a następnie wykładamy małe placuszki (można w sylikonowej foremce jeśli taką posiadamy). Smażymy z obu stron do zarumienienia.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja posmarowałam
serkiem homogenizowanym i
dżemem jabłkowym mojej mamy.Smacznego!
