Wykonanie

Świeże
mięso z
łososia nie potrzebuje zbyt wiele przygotowań , bo wystarczy usmażyć je na dobrym
maśle z dodatkiem np.
czosnku , koperku/lub innych ulubionych dodatków/ ...i danie gotowe.Ale można również trochę bardziej zaszaleć, bo możliwości wymyślania potraw z udziałem tej
ryby są rzeczywiście nieograniczone.Moje danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie planowałam piec
łososia w taki właśnie sposób. Czasem jednak to, co nie jest planowane wychodzi całkiem nieźle. Kiedy brakuje nam czasu,w głowie pustka , na talerzu czeka świeże dzwonko
łososia , niespodziewany brak
masła i wyschnięty
koperek , a na półce z
przyprawami kilka opakowań Pomysłu na ....Papirus..rozwiązanie jest proste, a ciekawość ogromna:będzie
łosoś w papirusie ...a co z tego wyniknie?Przecież "Papirus" powstał z myślą o smażeniu
mięsa kurczaka,
przyprawy odpowiednio do niego dobrane ...ale....... grubość mojej
ryby odpowiada wymogom, dzwonko
mieści się swobodnie na połówce pergaminu, lubię
ryby w ziołach prowansalskich...a więc decyzja zapadła.Będzie próba /..... a co na to producent..........?/Ponieważ danie przygotowałam tylko dla siebie potrzebowałam:- 1 dzwonko łososia/ grubość ok.1 , 5 cm/-1 szt. pergaminu "Pomysł na ...PAPIRUS" /zioła prowansalskie/-
sok z cytryny
Wykonanie: / postępujemy podobnie jak w przypadku
piersi kurczaka tuta j i tutaj /

Umyte, osuszone dzwonko
łososia skropić
sokiem z cytryny / wcześniej należy usunąć ości/.Rozgrzać patelnię teflonową / najlepiej z grubym dnem/ - nie dodawać tłuszczu.
Rybę ułożyć na połówce pergaminu i przykryć drugą częścią od góry.
Mięso zawinięte w pergamin przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu ok 4 minut z każdej strony
Rybę przełożyć na talerz, a papier wyrzucić.

Podawać z dodatkiem sezonowej
sałaty skropionej
sokiem cytrynowym i świeżą
oliwą.

Już mam w planie wypróbować następną
rybkę ......i jeszcze coś innego......, a
potem powrócę do
piersi kurczaka /bo chwilowo znudziły mi się/.
Mięso usmażyło się doskonale, zachowało swoją soczystość i delikatność,
przyprawy nadały mu fajnego smaku, a ja byłam bardzo zadowolona .W ciągu 10 minut przygotowałam pyszny obiad ...........