Wykonanie

Prosta, apetyczna i zdrowa zapiekanka z
kaszy kukurydzianej z dodatkiem
brokuła.
Kasza kukurydziana na dobre zagościła w mojej kuchni . Po pierwsze bardzo ją lubię ,a po drugie można z niej przygotować wiele smacznych , pożywnych posiłków.Popularna polenta z
kaszy kukurydzianej to tradycyjne, bardzo popularne danie włosk ie ,a możliwości jej podania jest całe mnóstwo / np.zobacz TUTAJ .Składniki:1
brokuł180 g
kaszy kukurydzianej3 łyżki obranych
orzeszków pistacjowych3/4 szklanki
pomidorów krojonych w kostkę z puszki/100 g
mozzarelli3 łyżki startego
parmezanu1 łyżka
masłasól / do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:-Zagotować
wodę , posolić .-Mieszając energicznie rózgą lub drewnianą łyżką wsypywać powoli
kaszę kukurydzianąi ugotować w/g instrukcji na opakowaniu./użyłam
kaszy błyskawicznej, którą gotowałam w 750 ml.
wody przez ok. 6 min /.


-Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę
masła i wsypać posiekane orzeszki.-Naczynie żaroodporne/ prostokątną blaszkę/ nasmarować
oliwą.-Ugotowaną
kaszę przełożyć do naczynia , wyrównać wierzch .-Nałożyć równomiernie warstwę
pomidorów wraz z zalewą , pokruszoną
mozzarellęi starty
parmezan.-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i zapiekać kilkanaścieminut/ do rozpuszczenia się serów/.- W lekko osolonej wodzie ugotować
brokuł / podzielony na różyczki/, odcedzići ułożyć na wierzchu zapiekanki.- Przed podaniem wstawić na moment do piekarnika ,można delikatnie skropić świeżą
oliwą.



