Wykonanie

Niby francuskie, ale jednak nie francuskie.
Serowe, wytrawne
ciasteczka, które swoim smakiem i wyglądem przypominają wypiek z tradycyjnego
ciasta francuskiego. Świetnie smakują z czystymi i kremowymi zupami.Schłodzone, kilkakrotnie złożone ciasto
serowe doskonale nadaje się przygotowania drobnych
ciasteczek zarówno wytrawnych jak i słodkich.
Ciasteczka przygotowałam w/g przepisu z TEJ strony.

Składniki:

250 g
mąki pszennej250 g
serka typu Philadelpia160 g masła/wyjąć z lodówki 30 min. wcześniej/
sól /do smaku
białko do posmarowania
papryka słodka do posypania
nasiona słonecznika, lnu ,
kminu rzymskiego,krokant
orzechów włoskich, posiekane
orzechy pistacjowe itpWykonanie:


-W misce wymieszać /przy pomocy widelca/ wszystkie składniki , aż do uzyskania jednorodnej mieszanki okruchów.-Ciasto przesypać na folię spożywczą, delikatnie uformować prostokąt /bez zagniatania/.-Owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin /najlepiej na noc/.-Schłodzone ciasto rozwałkować , złożyć boki do środka , tworząc trzy warstwy, owinąć w folię i ponownie wstawić do lodówki na minimum 30 minut.-Ciasto ponownie rozwałkować, złożyć i schłodzić.-Powtórzyć czynność po raz trzeci.-Po ostatnim schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm. posmarować
białkiem , posypać
papryką i pokroić radełkiem w kilkucentymetrowe kwadraty.-Kwadraciki ułożyć na blaszce zachowując pomiędzy nimi odstępy-Wierzch każdego kwadratu posypać dowolnie dobranymi nasionami/ kumin,
orzechy,len ,
słonecznik itp./

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok. 15 -18 minut.

