ßßß Cookit - przepis na Serowe ciastka wytrawne z nasionami i orzechami

Serowe ciastka wytrawne z nasionami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Niby francuskie, ale jednak nie francuskie.
Serowe, wytrawne ciasteczka, które swoim smakiem i wyglądem przypominają wypiek z tradycyjnego ciasta francuskiego. Świetnie smakują z czystymi i kremowymi zupami.
Schłodzone, kilkakrotnie złożone ciasto serowe doskonale nadaje się przygotowania drobnych ciasteczek zarówno wytrawnych jak i słodkich.
Ciasteczka przygotowałam w/g przepisu z TEJ strony.
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g serka typu Philadelpia
160 g masła/wyjąć z lodówki 30 min. wcześniej/
sól /do smaku
białko do posmarowania
papryka słodka do posypania
nasiona słonecznika, lnu ,kminu rzymskiego,krokant orzechów włoskich, posiekane orzechy pistacjowe itp
Wykonanie:
-W misce wymieszać /przy pomocy widelca/ wszystkie składniki , aż do uzyskania jednorodnej mieszanki okruchów.
-Ciasto przesypać na folię spożywczą, delikatnie uformować prostokąt /bez zagniatania/.
-Owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin /najlepiej na noc/.
-Schłodzone ciasto rozwałkować , złożyć boki do środka , tworząc trzy warstwy, owinąć w folię i ponownie wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
-Ciasto ponownie rozwałkować, złożyć i schłodzić.
-Powtórzyć czynność po raz trzeci.
-Po ostatnim schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok.4 mm. posmarować
białkiem , posypać papryką i pokroić radełkiem w kilkucentymetrowe kwadraty.
-Kwadraciki ułożyć na blaszce zachowując pomiędzy nimi odstępy
-Wierzch każdego kwadratu posypać dowolnie dobranymi nasionami/ kumin, orzechy,
len ,słonecznik itp./
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok. 15 -18 minut.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/11/serowe-ciastka-wytrawne-z-nasionami-i.html