Choć jesień zbliża się małymi kroczkami i jagody muszą ustapić miejsca jesiennym owocom , w mojej kuchni panuje wciąż letni nastrój.....a makaron z jagodami serwuję na zakończenie wakacji...Takie danie makaronowe można podać na deser, ale można równiez zaserwować na letni obiad.Smakuje jak nasze ukochane pierożki z jagodami i śmietaną.Niewielka różnica w smaku, ale za to wielka oszczędność czasu!!!Składniki: /2 porcje/160 g makaronu kółka /ruote/3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%3/4 szklanki jagód2 łyżki cukru2 łyżeczki cukru wanilinowegoNa poniższym zdjeciu widać 2 rodzaje ugotowanego makaronu kółka/ruote/. Makaron po lewej stronie to nasz rodzimy produkt.Ten po prawej to oryginalny makaron włoski. Różnica widoczna, a komentarz zbedny..........Wykonanie:Makaron ugotować /al dente/w osolonej wodzie.Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.Jagody zmiksować/ pozostawic kilka do dekoracji/.Połowę śmietany połaczyć z musem jagodowym .Umieścić na dnie głębokich talerzyków.Ugotowany makaron przelać zimną wodą i letni przełożyć do talerzy z jagodowąśmietanką.Polać pozostałą śmietaną, ozdobić jagodami i listkami mięty.