Wykonanie

Smaczny, orzeźwiający deser
pomarańczowy z dodatkiem delikatnej,waniliowej
śmietanki stanowi świetny zestaw,który zadowoli podniebienie każdego łasucha.

.Składniki:Panna cotta:250 ml
śmietany 30%3 g
żelatyny60 g
cukruzapach waniliowyGalaretka:
galaretka pomarańczowa1
pomarańczaskórka pomarańczowa/do ozdoby/Wykonanie:
Śmietanę z
cukrem dobrze podgrzać,/ok.3-4 min/,a następnie dodać rozpuszczoną
żelatynę. Masę umieścić w małych foremkach ,a po przestudzeniu wstawić do lodówki./2-4 godz./Przygotować
galaretkę w/g przepisu na opakowaniu.Przestudzić.
Owoc pomarańczy pokroić w plastry.Na dno szklanej miseczki/większej niż ta z panną cottą/ włożyć plaster
pomarańczy, zalać tężejącą
galaretką i wstawić na chwilę do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje włożyć do miseczki zastygniętą
śmietanę i zalać ponownie
galaretką pomarańczową.Pozostawić do zastygnięcia.Podobnie postąpić z resztą
galaretki.Ilość deseru zależy od wielkości miseczek i pojemniczków z panną cottą.Możemy dowolnie dobierać kształt i wielkość naszego deseru.

