ßßß Cookit - przepis na Galaretka pomarańczowa ze śmietankową wkładką

Galaretka pomarańczowa ze śmietankową wkładką

nazwa

Wykonanie

Smaczny, orzeźwiający deser pomarańczowy z dodatkiem delikatnej,waniliowej śmietanki stanowi świetny zestaw,który zadowoli podniebienie każdego łasucha.
.
Składniki:
Panna cotta:
250 ml śmietany 30%
3 g żelatyny
60 g cukru
zapach waniliowy
Galaretka:
galaretka pomarańczowa
1 pomarańcza
skórka pomarańczowa/do ozdoby/
Wykonanie:
Śmietanę z cukrem dobrze podgrzać,/ok.3-4 min/,a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę umieścić w małych foremkach ,a po przestudzeniu wstawić do lodówki./2-4 godz./Przygotować galaretkę w/g przepisu na opakowaniu.Przestudzić.Owoc pomarańczy pokroić w plastry.Na dno szklanej miseczki/większej niż ta z panną cottą/ włożyć plaster pomarańczy, zalać tężejącą galaretką i wstawić na chwilę do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje włożyć do miseczki zastygniętą śmietanę i zalać ponownie galaretką pomarańczową.Pozostawić do zastygnięcia.Podobnie postąpić z resztą galaretki.Ilość deseru zależy od wielkości miseczek i pojemniczków z panną cottą.Możemy dowolnie dobierać kształt i wielkość naszego deseru.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/galaretka-pomaranczowa-ze-smietankowa.html