ßßß Cookit - przepis na Bezowa bomba

Bezowa bomba

nazwa

Wykonanie

Za dużo pisać tu nie trzeba, mega kaloryczny torcik ale na tym blogu kalorii nie liczymy!! Pyszne chrupiące blaty bezowe w połączeniu ze ubitą śmietaną z kakao mniam.....słodka rozkosz!!!
Składniki na blaty bezowe:
4 białka dość dużych jajek
łyżeczka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
300 ml śmietany kremówki
około 2 łyżek cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
Składniki na polewę:
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany słodkiej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem na którym narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i dalej ubijać, kiedy cukier będzie już dobrze rozpuszczony wlać ocet i dodać mąkę dalej miksować aż z naszych białek powstanie bardzo gęsta i świecąca piana. Na prędzej przygotowane narysowane koła wykładamy naszą pianę.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C w takiej temperaturze pieczemy 30 minut po tym czasie zmniejszamy do 90 stopni C i nadal pieczemy przez około 35 minut. Potem wyłączyć piekarnik (nie otwierać) aż do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę dodajemy pod koniec cukier i kakao. Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę aż do połączenia składników. Zimne blaty bezowe przekładamy czekoladową śmietaną, a górny blat polewamy polewą. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/12/bezowa-bomba.html