ßßß



Składniki na blaty bezowe:4 białka dość dużych jajekłyżeczka octu1 szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:300 ml śmietany kremówkiokoło 2 łyżek cukru pudru1 czubata łyżka kakaoSkładniki na polewę:3 łyżki cukru2 łyżki kakao1 łyżka masła2 łyżki śmietany słodkiejPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem na którym narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm.Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i dalej ubijać, kiedy cukier będzie już dobrze rozpuszczony wlać ocet i dodać mąkę dalej miksować aż z naszych białek powstanie bardzo gęsta i świecąca piana. Na prędzej przygotowane narysowane koła wykładamy naszą pianę.Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C w takiej temperaturze pieczemy 30 minut po tym czasie zmniejszamy do 90 stopni C i nadal pieczemy przez około 35 minut. Potem wyłączyć piekarnik (nie otwierać) aż do ostygnięcia.Ubijamy śmietanę dodajemy pod koniec cukier i kakao. Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę aż do połączenia składników. Zimne blaty bezowe przekładamy czekoladową śmietaną, a górny blat polewamy polewą. Przechowywać w lodówce.