Wykonanie
Za dużo pisać tu nie trzeba, mega kaloryczny torcik ale na tym blogu kalorii nie liczymy!! Pyszne chrupiące blaty
bezowe w połączeniu ze ubitą
śmietaną z
kakao mniam.....słodka rozkosz!!!




Składniki na blaty
bezowe:4
białka dość dużych
jajekłyżeczka
octu1 szklanka
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:300 ml
śmietany kremówkiokoło 2 łyżek
cukru pudru1 czubata łyżka
kakaoSkładniki na polewę:3 łyżki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżka
masła2 łyżki
śmietany słodkiejPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem na którym narysować 3
okręgi o średnicy około 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać
cukier (partiami) i dalej ubijać, kiedy
cukier będzie już dobrze rozpuszczony wlać
ocet i dodać
mąkę dalej miksować aż z naszych
białek powstanie bardzo gęsta i świecąca piana. Na prędzej przygotowane narysowane koła wykładamy naszą pianę.Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C w takiej temperaturze pieczemy 30 minut po tym czasie zmniejszamy do 90 stopni C i nadal pieczemy przez około 35 minut.
Potem wyłączyć piekarnik (nie otwierać) aż do ostygnięcia.Ubijamy
śmietanę dodajemy pod koniec
cukier i
kakao. Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę aż do połączenia składników. Zimne blaty
bezowe przekładamy
czekoladową śmietaną, a górny blat polewamy polewą. Przechowywać w lodówce.