Wykonanie
Niezwykle aromatyczna i pełna smaku
polędwica, polecam każdemu doskonała na ciepło jak i na kanapki jako
wędlinka. Smacznego i jeszcze raz życzę wesołych Świąt
Składniki:około 1/2 kg
polędwicy wieprzowej300 gr
pieczarek brunatnych (ewentualnie zwykłych)1
cebulka100 gr
szynki Prosciutto (lub Parmeńskiej, Szwardzwaldzkiej)
musztardasólpieprzodrobina
olejułyżka
masłaPolędwice oczyścić i natrzeć
solą oraz
pieprzem, włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie nasze
mięso podsmażamy na bardzo dużym ogniu z każdej strony. Następnie (gorące) smarujemy z każdej strony
musztarda i odstawiamy na kilka minut w tym czasie przygotowujemy
pieczarki.
Grzyby myjemy i trzemy na tarce dodajemy do tego bardzo drobno pokrojoną
cebulę. Dusimy na
maśle, tak żeby cała
woda z
grzybów odparowała, doprawiamy
solą i
pieprzem.Potrzebujemy kawałek foli spożywczej i na niej teraz musimy rozłożyć naszą
szynkę (tak aby plastry nachodziły na siebie) kładziemy warstwę
pieczarek i rozsmarujemy na
szynce a na środku położyć trzeba
polędwice i zwijamy bardzo ciasno, taką paczuszkę wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Mięso odwijamy z foli i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu
mięso musi "odpocząć" jakieś 10 minut.