Wykonanie
Kluski ziemniaczane to pewnego rodzaju danie, szczególnie lubiane przez moich
bliskich. Okraszone skwarkami lub podsmażoną
cebulką są nieco kaloryczne ale mimo tego pyszne i bardzo sycące. Są prostą w przygotowaniu i tanią potrawą.

składniki na około 15 klusek1,5 kg
ziemniaków50 g
kaszy manny2
jajkasólczarny mielony
pieprz15 dag podgardla lub
boczkuprzepisPołowę z 1,5 kg
ziemniaków gotujemy, odcedzamy, studzimy a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy.Pozostałe surowe
ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odlewamy z nich trochę soku.Do przeciśniętych przez praskę
ziemniaków dodajemy
ziemniaki starte na tarce oraz
jajka, całość doprawiamy
solą i
pieprzem i wsypujemy
kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W razie potrzeby gdyby masa była za rzadka możemy dodać jeszcze trochę
kaszy manny.Z powstałej masy formujemy okrągłe kulki i gotujemy je w osolonym wrzątku około 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wod. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową .Podgardle lub
boczek kroimy w kostkę i topimy na rozgrzanej patelni.Gotowe kluski okraszamy skwarkami.