ßßß Cookit - przepis na Skrzydła indycze w pomarańczach

Skrzydła indycze w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam wykorzystać skrzydła indycze z rosołu i przygotowałam z nich złociste skrzydła w pomarańczach. Danie pyszne, proste i praktyczne, które nadaje się na obiad lub bardzo sytą kolację.
przepis na 2 porcje
2 ugotowane skrzydła z indyka
sól
3 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
przepis
Skrzydła z indyka gotujemy, najlepiej w rosole z warzywami solą i pieprzem .
Masło topimy na małym palniku tak żeby się nie przypaliło .
Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok, dodajemy do stopionego masła całość dosładzamy miodem i mieszamy .
W naczyniu żaroodpornym ( natłuszczonym) układamy skrzydła z indyka i polewamy masłem z miodem, sokiem z pomarańczy i startą skórką .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min w temp 200 st.C.
Gotowe skrzydła dekorujemy plastrami pomarańczy, podajemy z ryżem.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/02/skrzyda-z-indycze-w-pomaranczach.html