Wykonanie
Postanowiłam wykorzystać skrzydła indycze z rosołu i przygotowałam z nich złociste skrzydła w pomarańczach. Danie pyszne, proste i praktyczne, które nadaje się na obiad lub bardzo sytą kolację.

przepis na 2 porcje2 ugotowane skrzydła z
indykasól3 łyżki
masła1 łyżka
miodu1
pomarańczaprzepisSkrzydła z
indyka gotujemy, najlepiej w rosole z warzywami
solą i
pieprzem .
Masło topimy na małym palniku tak żeby się nie przypaliło .Ścieramy skórkę z
pomarańczy i wyciskamy z niej sok, dodajemy do stopionego
masła całość dosładzamy
miodem i mieszamy .W naczyniu żaroodpornym ( natłuszczonym) układamy skrzydła z
indyka i polewamy
masłem z
miodem,
sokiem z
pomarańczy i startą skórką .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 min w temp 200 st.C.Gotowe skrzydła dekorujemy plastrami
pomarańczy, podajemy z
ryżem.