Wykonanie
Klasyczny i smaczny dodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli
fasolka szparagowa z
masłem i
bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po
fasolkę i przygotować z niej to proste danie.

składniki na 3 porcje500 g
żółtej fasolki szparagowej1/3 kostki
masła1/2 szklanki
bułki tartej1 łyżka
soli1 łyżeczka
cukruszczypta
czarnego pieprzuprzepisZ umytej
fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół.Do garnka z wrzątkiem około 1,5 litra wsypujemy
sól i
cukier, wrzucamy
fasolkę i gotujemy ją około 20 minut pod przykryciem, ugotowaną
fasolkę odcedzamy.Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy
masło i wsypujemy
bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 2 minut cały czas mieszając aż
bułka delikatnie się zarumieni, po czym wrzucamy
fasolkę. Całość doprawiamy
pieprzem, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia