ßßß Cookit - przepis na Serek śmietankowy z czekoladą. W trybie ekonomicznym.

Serek śmietankowy z czekoladą. W trybie ekonomicznym.

nazwa

Wykonanie

Jak już kiedyś pisałam, staram się żyć w trybie ekonomicznym. Nie wydaję zbyt dużo na luksusowe produkty spożywcze i cały czas kombinuję jak przygotować domowe odpowiedniki różnych "specjałów".
I tak na blogu pojawiły się syropy (daktylowy, miętowy, z granatów), domowa nutella, ostatnio indyjski chlebek .
Czasami oszczędzam prąd i nie włączam piekarnika. Zrobiłam nawet mini-serię " bez pieczenia ".
Niektórym wydaje się, że życie na warzywach, bez gotowców jest cholernie drogie. Bzdura! Nie róbcie ludziom wody z mózgów! Popularne mieszanki przypraw oprócz sztucznych aromatów mają dużo soli, która kosztuje grosze. A jeżeli samemu wykosztujecie się na zioła, sami będziecie mogli przygotować odpowiednią dla Was przyprawę.
A kostki bulionowe spędzają mi sen z powiek. Mmmm... ta sól, barwniki, utwardzone tłuszcze, aromaty, dwutlenek siarki. Smakowite, prawda? a bulion naprawdę można przygotować w kilka minut, gotować przez kilkanaście (a to przecież nie wymaga specjalnego nadzoru) i zamrozić. Nie wymaga wysiłku.
Kiedyś zobaczyłam na sklepowej półce "serek philadelphia z milką". Kosztował za dużo, więc, zgodnie z moją życiową domeną postanowiłam zrobić go sama. Wystarczy 5 minut!
Przepis na 200g serka
150g spulchnionego, naturalnego serka śmietankowego (takiego w wiaderku)
50g mlecznej czekolady* (albo więcej)
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do niej serek i ostrożnie wymieszać. Początkowo jest bardzo wodnisty, po kilku godzinach w lodówce stwardnieje.
*W zasadzie ja dodałam gorzką, bo nie lubię mlecznej, ale "philadelphia" jest z mleczną.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/02/serek-smietankowy-z-czekolada-w-trybie.html