Wykonanie

Kruche ciasto,
słodycz czereśni i
malin... Nic dodać nic ująć.
Czereśnie to moja słabość. Będąc na wsi,blisko dużego
sadu, gdzie drzewka aż uginały się pod bogactwem
owoców, nie mogłam przejść obojętnie. Głęboka czerwień i
słodycz tych
owoców skusiłaby każdego tak jak i mnie. Pycha.Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej- 200g
Palmy (lub innej
margaryny do pieczenia)- 1 szklanka
cukru pudru- 1
jajko- 1 łyżka
śmietany 18%- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 szklanki wydrylowanych
czereśni- 1 szklanka
malin
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyjąć rozwałkować , umieścić w dużej prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia,ułożyć
owoce lekko je wciskając w ciasto.

Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 20- 25 minut, aż do zrumienienia się ciasta.

Ciasto wystudzić w formie.Można wierzch posypać
cukrem pudrem.

Fotki z wakacji:

