ßßß
Składniki (blacha 25x35 cm):- 7 dużych jabłek,- cynamon + cukier brązowy lub przyprawa do szarlotki lub cukier cynamonowy,- 2,5 szklanki mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 200 g serka homogenizowanego (waniliowego),- 250 g masła (miękkiego),- 3/4 szklanki cukru pudru,- 3 łyżki cukru z wanilią.Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek i cynamonu) łączymy w misce, a następnie wyrabiamy ciasto (na stolnicy). Powinno być gładkie i elastyczne (jak kruche). Gotową kulę dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim rozwałkowaną (na wielkość blachy) połowę ciasta. Na nim układamy obrane, umyte, przekrojone na pół i wydrążone z gniazd jabłka (otworem do dołu). Jabłka układamy jedno obok drugiego. Posypujemy obficie cynamonem i cukrem brązowym (można zastąpić cukrem cynamonowym lub przyprawą do szarlotki). Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta, rozwałkowaną identycznie jak pierwszą. Ciasto na wierzchu nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 40-60 min. W trakcie należy obserwować - gdy zbytnio się zrumieni, wyjmujemy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!