Wykonanie
Czy bylibyście w stanie uwierzyć, że to ciasto jest z
fasoli, gdybym nie podała tego w tytule? Ja nie mogłam uwierzyć nawet po spróbowaniu! Jest zupełnie niewyczuwalna w smaku, ani wyglądzie. Jego konsystencja jest delikatna, wilgotna, a smak... przepyszny. Polecam je szczególnie osobom na diecie - unikanie
mąki pszennej jest wówczas wskazane. Ja na diecie nie jestem (nawet wręcz przeciwnie :)), d latego nie żałowałam
kakao i nie zamieniałam
cukru na inne słodzidło. Zachęcam Was do upieczenia tego nietypowego ciasta :) Przepis znalazłam na blogu Dietetycznie Siostro, wprowadziłam własne modyfikacje.

Składniki (na średniej wielkości keksówkę):- ok. 200 g ugotowanej
fasoli czerwonej Lestello,- 6 łyżek
mleka (jeśli ma być to ciasto typowo dietetyczne, należy wybrać
mleko odtłuszczone),- 3
jajka,- szczypta
soli,- 1/2 szklanki
cukru (w wersji dietetycznej należy zastąpić innym słodzidłem),- 4 łyżki
kakao (w wersji dietetycznej -
kakao bez
cukru, 2 łyżki),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,- 3 łyżki
płatków migdałowych,- 3 łyżki
rodzynek,- kilka
suszonych moreli (pokrojonych w drobną kosteczkę).Na początku zajmujemy się
fasolą. Dzień wcześniej należy ją opłukać i namoczyć w wodzie (można użyć
fasoli konserwowej - wówczas pomijamy namaczanie i gotowanie). Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy całkowicie przestygnie, zmiksować blenderem, można z dodatkiem
mleka, wówczas będzie łatwiej.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Pod koniec dodajemy
cukier - powoli, po łyżce. Tak przygotowane
białka zostawiamy na
boku i zajmujemy się masą z pozostałych składników: w misie miksera (drugiej, lub zwykłej misce) ubijamy
żółtka z dodatkiem puree z
fasoli (z
mlekiem, jeśli wcześniej nie dodaliśmy
mleka, to robimy to teraz), dodajemy
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Mikser wyłączamy, wrzucamy
płatki migdałowe,
rodzynki i pokrojone w kosteczkę
morele. Mieszamy. Dodajemy pianę z
białek, delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 30 minut w uchylonym piekarniku. Smacznego! :)

