ßßß Cookit - przepis na Ciasto z fasoli - bez mąki!

Ciasto z fasoli - bez mąki!

nazwa

Wykonanie

Czy bylibyście w stanie uwierzyć, że to ciasto jest z fasoli, gdybym nie podała tego w tytule? Ja nie mogłam uwierzyć nawet po spróbowaniu! Jest zupełnie niewyczuwalna w smaku, ani wyglądzie. Jego konsystencja jest delikatna, wilgotna, a smak... przepyszny. Polecam je szczególnie osobom na diecie - unikanie mąki pszennej jest wówczas wskazane. Ja na diecie nie jestem (nawet wręcz przeciwnie :)), d latego nie żałowałam kakao i nie zamieniałam cukru na inne słodzidło. Zachęcam Was do upieczenia tego nietypowego ciasta :) Przepis znalazłam na blogu Dietetycznie Siostro, wprowadziłam własne modyfikacje
.
Składniki (na średniej wielkości keksówkę):
- ok. 200 g ugotowanej fasoli czerwonej Lestello,
- 6 łyżek mleka (jeśli ma być to ciasto typowo dietetyczne, należy wybrać mleko odtłuszczone),
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru (w wersji dietetycznej należy zastąpić innym słodzidłem),
- 4 łyżki kakao (w wersji dietetycznej - kakao bez cukru, 2 łyżki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 3 łyżki rodzynek,
- kilka suszonych moreli (pokrojonych w drobną kosteczkę).
Na początku zajmujemy się fasolą. Dzień wcześniej należy ją opłukać i namoczyć w wodzie (można użyć fasoli konserwowej - wówczas pomijamy namaczanie i gotowanie). Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy całkowicie przestygnie, zmiksować blenderem, można z dodatkiem mleka, wówczas będzie łatwiej.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodajemy cukier - powoli, po łyżce. Tak przygotowane białka zostawiamy na boku i zajmujemy się masą z pozostałych składników: w misie miksera (drugiej, lub zwykłej misce) ubijamy żółtka z dodatkiem puree z fasoli (z mlekiem, jeśli wcześniej nie dodaliśmy mleka, to robimy to teraz), dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mikser wyłączamy, wrzucamy płatki migdałowe, rodzynki i pokrojone w kosteczkę morele. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 30 minut w uchylonym piekarniku. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/ciasto-z-fasoli-bez-maki.html