ßßß Cookit - przepis na Dżem z... papryki

Dżem z... papryki

nazwa

Wykonanie

Kiedy po raz pierwszy przeczytałam przepis i zobaczyłam w składzie paprykę i cynamon... pomyślałam, że efekt końcowy może być dwojaki - albo zaskakująco pyszny, albo kompletna klapa. Przyznam, że obawy miałam spore :). Ku mojemu zaskoczeniu, dżem okazał się absolutnie pyszny i z całą pewnością będziemy się nim zajadać przez zimę. O ile do niej dotrwa... Przepis dostałam od Teściowej i polecam bardzo, bardzo! Zanim go zrobiłam, przeszukałam internet w celu znalezienia opinii. Podobne dżemy były robione, jednak do większości dodawano jeszcze goździki. Ja zrobiłam zgodnie z przepisem Teściowej i nie zmieniłabym go nawet odrobinkę :) Zwróćcie uwagę na jego piękny kolor...!
Składniki:
- 1,25 kg czerwonej papryki,
- 800 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- sok z 3 cytryn.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd, miksujemy za pomocą blendera (można posłużyć się także maszynką do mielenia mięsa). Mieszamy z pozostałymi składnikami, umieszczamy w garnku. Gotujemy na malutkim ogniu bez przykrycia przez 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Po 2 godzinach umieszczamy w przygotowanych słoikach, pasteryzujemy ok. 15 min. (ja zrobiłam to metodą piekarnikową). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/dzem-z-papryki.html