Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy przeczytałam przepis i zobaczyłam w składzie
paprykę i
cynamon... pomyślałam, że efekt końcowy może być dwojaki - albo zaskakująco pyszny, albo kompletna klapa. Przyznam, że obawy miałam spore :). Ku mojemu zaskoczeniu,
dżem okazał się absolutnie pyszny i z całą pewnością będziemy się nim zajadać przez zimę. O ile do niej dotrwa... Przepis dostałam od Teściowej i polecam bardzo, bardzo! Zanim go zrobiłam, przeszukałam internet w celu znalezienia opinii. Podobne
dżemy były robione, jednak do większości dodawano jeszcze
goździki. Ja zrobiłam zgodnie z przepisem Teściowej i nie zmieniłabym go nawet odrobinkę :) Zwróćcie uwagę na jego piękny kolor...!
Składniki:- 1,25 kg
czerwonej papryki,- 800 g
cukru,- 2 łyżeczki
cynamonu,- skórka otarta z 2
cytryn,- sok z 3
cytryn.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd, miksujemy za pomocą blendera (można posłużyć się także maszynką do
mielenia mięsa). Mieszamy z pozostałymi składnikami, umieszczamy w garnku. Gotujemy na malutkim ogniu bez przykrycia przez 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Po 2 godzinach umieszczamy w przygotowanych słoikach, pasteryzujemy ok. 15 min. (ja zrobiłam to metodą piekarnikową). Smacznego!