Wykonanie
Z okazji wczorajszego Światowego Dnia
Makaronu powstało ekspresowe danie, z którym z pewnością zaprzyjaźnię się na długo. Absolutnie trafia w pakiet moich smaków doskonałych. Zawiera w sobie wszystko, co kocham -
makaron,
pieczarki,
mascarpone. Czego chcieć więcej? Jestem w raju! Pomysł na to danie zrodził się, gdy kupiłam
mascarpone. Niemal identyczne znalazłam na blogu Obados na obiados - różni się tylko proporcjami składników, innym
makaronem i dodatkiem
szynki.

Składniki:- 500 g
pieczarek,- 1 duża
cebula,- 250 g
mascarpone,- 1 opakowanie
makaronu (dowolnego),-
przyprawy Prymat:
sól,
pieprz,- 1 domowa
kostka rosołowa,- 1 łyżeczka
masła i 1 łyżeczka
oleju,- posiekany
szczypiorek.Na łyżeczce
masła i
oleju podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę (można zrobić na odwrót - najpierw
cebula,
potem pieczarki). Gdy
cebula się zrumieni, dodajemy domową
kostkę rosołową (jeśli jest zamrożona, nie trzeba dodawać
wody). Mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy, a natępnie dusimy na małym ogniu, do połączenia smaków. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym
makaronem i posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego!

