Wykonanie
Robię ją średnio raz na dwa tygodnie. Praktycznie za każdym razem jest w innej wersji, z innymi dodatkami. Zazwyczaj robiłam ją na prostokątnej blasze z piekarnika, ale od kiedy mam okrągłą typową do pizzy (z dziurkami), nie ma sobie równych. Składniki na ciasto zredukowałam do połowy - wówczas wychodzi na idealnej grubości cieście... mmm, zapraszam!
Składniki:- ciasto z połowy składników,- 2
cebule,- 1 mały
brokuł (lub 1/2 dużego),-
ketchup lub
sos pomidorowy do posmarowania
spodu,-
szynka,- 1 kulka
mozzarelli,-
czosnek (w ząbkach lub granulowany).Ciasto przygotowujemy z połowy składników, zgodnie z przepisem . Rozwałkowujemy na okrągły (lub inny, w zależności od kształtu blachy) placek, smarujemy cienko sosem lub
ketchupem i rozkładamy równomiernie następujące dodatki:
cebulę (obraną, pokrojoną cienko w
pióra),
szynkę (bez smażenia, pokrojoną w paseczki),
brokuły (wcześniej gotowane przez ok. 3 min. w wodzie z dodatkiem odrobiny
cukru i
soli; podzielone na małe różyczki),
czosnek (przeciśnięte 2-3 ząbki przez praskę lub granulowany),
mozzarellę startą na tarce. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia. Smacznego!