ßßß Cookit - przepis na Knedle truskawkowe w sosie truskawkowo-nektarynkowym

Knedle truskawkowe w sosie truskawkowo-nektarynkowym

nazwa

Wykonanie

Tego typu obiady mogłabym jeść codziennie - na śniadanie, obiad i kolację ;). Uwielbiam dania z owocami, tym bardziej w tak ekstremalnie owocowym wydaniu. Sos truskawkowo-nektarynkowy jest jak kropka nad "i". Jego przygotowanie polecam szczególnie wtedy, gdy knedle okażą się mało słodkie - tak było w moim przypadku :) Dopiero później jeszcze bardziej doceniłam połączenie knedli z sosem. Drugiego dnia wystarczy odgrzać je w wodzie, a na talerzu polać sosem. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- ok. 350-400 g mąki pszennej + w razie potrzeby do podsypywania,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- truskawki + cukier z wanilią do smaku,
- sos: pozostałe truskawki, kilka nektarynek, cukier do smaku.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem, mieszamy. Powinny być bardzo słodkie.
Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką, jajkami, solą i cukrem. Zagniatamy ciasto. Nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli się przykleja, należy podsypywać mąką). Z ciasta odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na dłoni (niezbyt cienko, bo w trakcie gotowania może się przerwać), umieszczamy truskawki (w sumie powinna zmieścić się jedna), zalepiamy tworząc kulę. Układamy na blacie posypanym mąką. Tak przygotowane knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od wielkości knedli; najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić, czy jest ugotowany).
Truskawki, które zostały miksujemy wraz z obranymi i pozbawionymi pestek nektarynkami. Dodajemy cukier do smaku. Gotowe knedle podajemy z zimnym sosem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/knedle-truskawkowe-w-sosie-truskawkowo.html