Wykonanie
Tego typu obiady mogłabym jeść codziennie - na śniadanie, obiad i kolację ;). Uwielbiam dania z
owocami, tym bardziej w tak ekstremalnie
owocowym wydaniu. Sos
truskawkowo-
nektarynkowy jest jak kropka nad "i". Jego przygotowanie polecam szczególnie wtedy, gdy knedle okażą się mało słodkie - tak było w moim przypadku :) Dopiero później jeszcze bardziej doceniłam połączenie knedli z sosem. Drugiego dnia wystarczy odgrzać je w wodzie, a na talerzu polać sosem. Zachęcam do spróbowania :)Składniki:- 600 g ugotowanych
ziemniaków,- ok. 350-400 g
mąki pszennej + w razie potrzeby do podsypywania,- 2
jajka,- szczypta
soli,- 1/2 łyżeczki
cukru,-
truskawki +
cukier z
wanilią do smaku,- sos: pozostałe
truskawki, kilka
nektarynek,
cukier do smaku.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy
cukrem, mieszamy. Powinny być bardzo słodkie.Ugotowane
ziemniaki studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Łączymy z
mąką,
jajkami,
solą i
cukrem. Zagniatamy ciasto. Nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli się przykleja, należy podsypywać
mąką). Z ciasta odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na dłoni (niezbyt cienko, bo w trakcie gotowania może się przerwać), umieszczamy
truskawki (w
sumie powinna zmieścić się jedna), zalepiamy tworząc kulę. Układamy na blacie posypanym
mąką. Tak przygotowane knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od wielkości knedli; najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić, czy jest ugotowany).
Truskawki, które zostały miksujemy wraz z obranymi i pozbawionymi pestek
nektarynkami. Dodajemy
cukier do smaku. Gotowe knedle podajemy z zimnym sosem. Smacznego!
