ßßß
Składniki na ok. 12 sztuk:- 500 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego),- 1/2 szklanki śmietany 30 lub 36%,- 2 jajka,- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżeczki cappuccino,- 3/4 szklanki cukru,- 1 łyżka mąki pszennej,- 2 łyżki likieru kawowego,- na spód: płatki Nesquik (kuleczki).
Serniczki pieczemy w piekarniku z kąpielą wodną. Nastawiamy go na temperaturę 170 stopni, na spodzie kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piętro wyżej wkładamy blachę, na której będziemy piec serniczki.Spód silikonowych foremek do muffinów wypełniamy kuleczkami Nesquik (pokrywamy całe). W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy kawę i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, cukier, śmietanę z kawą, mąkę oraz likier. Miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę przelewamy do foremek, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Próbujemy dopiero rano :). Wierzch można udekorować śmietaną kremówką (ubitą) lub posypujemy kakao. Smacznego!