ßßß Cookit - przepis na Deser z obłoczkiem

Deser z obłoczkiem

nazwa

Wykonanie

Dlaczego z obłoczkiem? Odpowiedź jest prosta: pomiędzy warstwami galaretkowymi istnieje prawdziwy obłok! Zarówno pod względem smakowym (ubite mleko skondensowane z galaretką=prawdziwa rozkosz), jak i estetycznym (wyglądem przypomina chmurkę). Deser jest banalny w przygotowaniu i absolutnie przepyszny. Jeśli macie ochotę na deser zupełnie inny niż zwykle, dobrze trafiliście. Zapraszam :)
Składniki (na ok. 6 pucharków):
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1 galaretka wieloowocowa (z 2 szklanek wrzącej wody),
- 1 szklanka galaretki malinowej (z 1 szklanki wrzącej wody),
- 1 szklanka galaretki poziomkowej (z 1 szklanki wrzącej wody).
Na początku przygotowujemy galaretki w 3 garnkach: wieloowocową z 2 szklanek wrzątku, poziomkową z 1 szklanki wrzątku oraz malinową z 1 szklanki wrzątku. Wszystkie studzimy. Gdy wieloowocowa będzie chłodna, przelewamy do pucharków (równo).Wstawiamy do lodówki. W tym czasie studzimy poziomkową i malinową. Gdy jedna z nich zacznie zastygać, zaczynamy ubijać mocno schłodzone mleko skondensowane (w mikserze). Stopniowo dodajemy galaretkę (nie przerywając ubijania). Masę rozkładamy w pucharkach z galaretką wieloowocową (powinna być zastygnięta). Wstawiamy do lodówki. Po chwili polewamy wierzch pucharków zastygającą galaretką (trzecią). Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/deser-z-oboczkiem.html