ßßß Cookit - przepis na Babeczki mojito z ciasta francuskiego

Babeczki mojito z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam mojito. Może być nawet bez %, samo połączenie mięty z limonką jest absolutnie wystarczające. Kiedy otrzymałam do testowania nowe galaretki Winiary i zobaczyłam pośród nich zielone o smaku mojito... wiedziałam, że właśnie od nich zacznę. Początkowo postawiłam na minimalizm w postaci lodów z kawałkami galaretki, dopiero później przyszła pora na kreatywność. Jak wyszło - sami oceńcie, w smaku jest rewelka :)
Składniki:
- ciasto francuskie,
- śmietana kremówka (30-36%),
- 4 łyżki cukru pudru,
- skórka otarta z 2 limonek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- galaretka mojito Winiary,
- żółtko,
- gwiazdki do dekoracji.
Rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzącej wodzie. Studzimy i czekamy aż całkowicie stężeje. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości dostosowanej do foremek na muffinki. Ciasto powinno trochę wystawać poza foremki (jak na zdjęciu). Do każdej foremki wkładamy kwadraty, nakłuwamy widelcem spód, a następnie smarujemy cienko lekko roztrzepanym żółtkiem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 10-12 minut). Po upieczeniu studzimy.
W tym czasie przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodajemy sok z limonki oraz otartą skórkę. Delikatnie mieszamy. Całkowicie zimne babeczki napełniamy kremem (najlepiej użyć w tym celu rękawa cukierniczego). Wierzch dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką oraz gwiazdkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/babeczki-mojito-z-ciasta-francuskiego.html