Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam mojito. Może być nawet bez %, samo połączenie
mięty z
limonką jest absolutnie wystarczające. Kiedy otrzymałam do testowania nowe
galaretki Winiary i zobaczyłam pośród nich zielone o smaku mojito... wiedziałam, że właśnie od nich zacznę. Początkowo postawiłam na minimalizm w postaci
lodów z kawałkami
galaretki, dopiero później przyszła
pora na kreatywność. Jak wyszło - sami oceńcie, w smaku jest rewelka :)

Składniki:-
ciasto francuskie,-
śmietana kremówka (30-36%),- 4 łyżki
cukru pudru,- skórka otarta z 2
limonek,- 2 łyżki
soku z limonki,-
galaretka mojito
Winiary,-
żółtko,- gwiazdki do dekoracji.Rozpoczynamy od rozpuszczenia
galaretki we wrzącej wodzie. Studzimy i czekamy aż całkowicie stężeje.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości dostosowanej do foremek na muffinki. Ciasto powinno trochę wystawać poza foremki (jak na zdjęciu). Do każdej foremki wkładamy kwadraty, nakłuwamy widelcem spód, a następnie smarujemy cienko lekko roztrzepanym
żółtkiem.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 10-12 minut). Po upieczeniu studzimy.

W tym czasie przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Pod koniec dodajemy
sok z limonki oraz otartą skórkę. Delikatnie mieszamy. Całkowicie zimne babeczki napełniamy kremem (najlepiej użyć w tym celu rękawa cukierniczego). Wierzch dekorujemy pokrojoną w kostkę
galaretką oraz gwiazdkami. Smacznego!

