ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z białej rzodkwi

Zupa-krem z białej rzodkwi

nazwa

Wykonanie

Rzodkiew kupiłam głównie z myślą o jakiejś surówce, ale w trakcie zmieniła się koncepcja. I bardzo dobrze, bo zupa smakuje naprawdę wspaniale. Jest trochę podobna do porowo-ziemniaczanej, ale w przeciwieństwie do niej ma charakterystyczny ostry posmak. Nie trzeba jej tak mocno doprawiać, gdyż sama w sobie smakuje odpowiednio. Przepis znalazłam na blogu I can't believe it's vegan .
Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew,
- 3 ziemniaki (średniej wielkości),
- 1 por (biała część),
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: sól ziołowa, ognista mieszanka przypraw, odrobina cukru,
- ok. 70 g serka topionego (kremowego).
Warzywa obieramy i myjemy. Rzodkiew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki kroimy w kostkę, por na półplasterki. Na łyżce oleju podsmażamy najpierw ziemniaki i por, potem dodajemy rzodkiew. Smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem razem z serkiem topionym. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Na koniec ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/zupa-krem-z-biaej-rzodkwi.html