ßßß Cookit - przepis na Kopytka z bobu

Kopytka z bobu

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj jemy bób sam w sobie, bez żadnych dodatków. Do niedawna z jednym małym wyjątkiem (klik). Tym razem mamy bób w TAKIEJ ilości, że w czystej postaci zdecydowanie nam się przejada (choć na krótko :)). Z tego powodu powstały kopytka, na które przepis znalazłam na Kwestii Smaku . Zachęcam, są obłędne!
Składniki:
- 330 g ugotowanego bobu (waga po ugotowaniu i obraniu),
- ok. 100 g mąki pszennej + więcej do podsypywania,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.
Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru oraz większej ilości soli. Odcedzamy, studzimy,
a następnie obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy długi wałek, a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na kawałeczki (kopytka). Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 30 sekund od wypłynięcia na wierzch. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/07/kopytka-z-bobu.html