ßßß
Składniki:- ok. 250 g pieczarek,- 1 średniej wielkości cebula,- 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka masła,- przyprawy: sól, pieprz, tymianek,- świeża natka, posiekana,- dodatkowo: mąka pszenna do zagęszczenia oraz łyżka serka topionego (śmietankowego).Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż odparuje cała woda. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie podlewamy wodą (ilość uzależniona od własnych preferencji, jednak nie może być zbyt dużo wody; ja dolałam ok. 1,5-2 szklanek wody). Gotujemy kilka minut. Na koniec zgęszczamy mąką pszenną, posypujemy natką. Jeśli chcecie, by sos był bardziej kremowy, można dodać łyżkę serka topionego i gotować do rozpuszczenia. Smacznego!