Święta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy okazał się babkowym smakołykiem i na pewno w przyszłości również go wykorzystam :-D4jaja1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1 szklanka gęstej śmietany 30%2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniagotowa polewa czekoladowamargaryna do posmarowania blachybułka tarta do posypania blachyBiałka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem.SMACZNEGO :-)