Wykonanie
W tym tygodniu dostałam od Smakujegotuje nową silikonową foremkę keksówkę i postanowiłam szybko ją przetestować. Foremka okazała się świetna, ciasto nie przywiera, ładnie się wyjmuje, jest nieduże - ot takie na jeden kęs ;-) Foremkę testowałam plackiem
kokosowym, który okazał się pyszny. Mimo iż się kruszy, jest mięciutki i znika błyskawicznie. Podobno jest lepszy jak poleży kilka dni, ale u mnie niemal cały zniknął praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika :-D225 g przesianej
mąki pszennej2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli100 g
masła śmietankowego100 g
brązowego cukru90 g
wiórków kokosowych + 10 g do posypania2
jaja4 łyżki
mleka 2%Mąkę mieszamy z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodajemy
masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających mokry piasek. Następnie dodajemy
cukier,
wiórki kokosowe i
jajka wymieszane z
mlekiem - wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do momentu połączenia się składników. Masa będzie raczej zbita i grudkowata (podobna jak przy muffinkach).Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy pozostałymi wiórkami i pieczemy kolejne 10-15 minut kontrolując aby wierzch się nie przypalił (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.SMACZNEGO :-)