Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-)Blaszka 25x25175 g margaryny o temp. pokojowej150 g brązowego cukru16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)3 jaja80 g mąki z cieciorki95 g mąki pszennej1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta)2 łyżki soku z jabłek35 g płatków migdałowychszczypta soliJabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach.W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy.Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy.SMACZNEGO :-)