Wykonanie
Placki, placuszki, racuchy, racuszki wszelkiej
maści uwielbiają chyba wszyscy. Robią się szybko i niezależnie co się do nich włoży zawsze są pyszne. Wspaniale pasują na obiad, danie kolacyjne, szybką przekąskę lub podwieczorek. Wszystko zależy od tego jakiego dodatku się użyje. Dziś przedstawiam wersję z
jabłkami.700 g
mąki500 ml
mleka30 g
drożdżyłyżeczka
cukruszczypta
soli2
jaja4-6
jabłka papierówki
olej do smażenia
Mleko podgrzewamy w garnuszku.
Drożdże rozkruszamy, zalewamy częścią
mleka (ciepłego, ale nie gorącego), zasypujemy
cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy środek - kroimy na drobne kawałki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajka,
sól,
mleko i rozczyn - ucieramy mikserem na gładkie ciasto. Dodajemy
jabłka i mieszamy za pomocą łyżki.Na rozgrzanym
oleju smażymy jak placki.SMACZNEGO :-)