ßßß
Składniki na blachę 25 x 356 jaj1,5 szklanki cukru3 łyżeczki sody spożywczej1 cukier wanilinowy3/4 szklanki oleju słonecznikowego3 szklanki mąki pszennej6-7 dużych jabłek antonówek1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych1 łyżeczka cynamonuszczypta soliJabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy.Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).SMACZNEGO :-)