Wykonanie

Składniki na blachę 25 x 356 jaj1,5 szklanki
cukru3 łyżeczki
sody spożywczej1
cukier wanilinowy3/4 szklanki
oleju słonecznikowego3 szklanki
mąki pszennej6-7 dużych
jabłek antonówek1 szklanka pokruszonych
orzechów laskowych1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliJabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Białka jaj oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę.W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy
żółtka z
cukrami. Dodajemy połowę piany,
mąkę,
sodę,
cynamon,
olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać
mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z
białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.Na koniec dosypujemy pokrojone
jabłka i
orzechy - jeszcze raz mieszamy.Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).SMACZNEGO :-)