Wykonanie
To moja wariacja przepisu rustykalnej tarty morelowej . Z braku
moreli użyłam własnej
marmolady morelowej i
brzoskwiń. Ciasto wyszło rewelacyjne - lepsze nawet od bazowego przepisu :-)RUSTYKALNA TARTA Z
BRZOSKWINIAMICiasto:250g
mąki krupczatki3 łyżki
cukru pudru150g zimnego posiekanego
masła1
jajkomleko do posmarowania ciastaNadzienie:2 - 3 duże
brzoskwinie3-4 łyżki
marmolady morelowej (lub inną ulubioną)2-3 łyżki zmielonych
migdałów1 łyżka
brązowego cukruMąkę i
cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane
masło oraz
jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h.W tym czasie myjemy
brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na plasterki.Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia piekarnika. Ciasto smarujemy
konfiturą morelową pozostawiając suche miejsce przy krawędzi (ok. 5cm szerokości). Posmarowane miejsce posypujemy
migdałami.Na powierzchni pokrytej
konfiturą i
migdałami układamy plasterki
brzoskwińWolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając
brzoskwinie leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy
mlekiem, a całość całość posypujemy
brązowym cukrem.Pieczemy w 190°C przez ok. 30 minut.SMACZNEGO :-)