Wykonanie
Ciasto to
jadłam ostatnio będąc w gościach, ale było ono kupne. Tak mnie zafascynowało, że postanowiłam zaryzykować i zrobić je sama. I... wyszło za pierwszym razem!!! Kwaśny smak
wiśni idealnie równoważy się ze słodkim
ciastem. Przepis na bazę do ciasta użyczyła mi mama.Składniki na blachę ciasta (25x25):3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 całe
jajko2
żółtka250 g
masła roślinnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 600 - 700 g wydrylowanych
wiśnicukier puder do ozdoby
tarta bułka1) wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce, wkładamy ciasto na około pół godziny do lodówki2) drylujemy
wiśnie3) wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie równe części3) smarujemy blachę do ciasta
masłem i wykładamy ją jedną częścią ciasta, lekko posypujemy ciasto
tartą bułką (bo
wiśnie mogą puścić sok)4) rozkładamy
wiśnie5) z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałki i ręcznie lub za pomocą wałką rozpłaszczamy je i przykrywamy
wiśnie6) nakłuwamy ciasto widelcem7) pieczemy na dolnej grzałce około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni, a
potem około 5 minut na termoobiegu, aby górna część ciasta się przyrumieniła (warto jednak sprawdzać czy ciasto nie jest szybciej gotowe, ponieważ w każdym piekarniku inaczej to bywa)8) zostawiamy ciasto do ostygnięcia9) opsypujemy
cukrem pudremSmacznego!!!!!!