Wykonanie
Bardzo prosty, ale smaczny deser.Składniki na 3 porcje:4
brzoskwinie200 g
śmietanki 36%2 szklanki
wody3 łyżki
cukrupół
cytrynyszczypta
cynamonu1) pokroić
brzoskwinie na połówki, jedną połówkę zostawiać w lodówce do późniejszej dekoracji2) wlać do garnuszka
wodę, wsypać
cukier i wcisnąć
cytrynę - zagotować3) dodać
brzoskwinie i pogotować na małym ogniu okołu 10 minut, aby zmiękły i skórka łatwo odchodziła (powstały
syrop można zamrozić jako
brzoskwiniowe kostki
lodu)4) wyjąć
brzoskwinie, poczekać aż chwilę ostygną, zdjąć skórkę5) zmiksować
brzoskwinie blenderem na gładką masę i zostawić do ostygnięcia6) ubić
śmietankę, dodać wystygnięty mus brzoskwionowy oraz szczyptę
cynamonu, połączyć7) połówkę pozostawionej
brzoskwini pokroić do dekoracji8) deser można jeszcze schołodzić przez jakiś czas, ale nie jest to konieczneSmacznego!
