Wykonanie
Bardzo popularne i smaczne ciasto. Uwielbiam:)Zagnieść razem:6
żółtek6 łyżek
cukru3 szklanki
mąki1 łyżkę
smalcu (niekoniecznie)1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo:1 szklanka
cukru (do
białek)
dżem porzeczkowy (1 szklanka)
kakaoWyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do 1 części dodać trochę
kakao.Schłodzić w zamrażalniku przez kilkanaście minut dwie części ciasta: jasną i ciemną.Spód: rozwałkować trzecią część ciasta (jasnego), na to wyłożyć
dżem porzeczkowy.Następnie warstwę ciemną zetrzeć na tarce i na to wyłożyć ubite z 1 szklanką
cukru białka.Oprószyć jasnym
ciastem startym na tarce. Piec 40min.w piekarniku rozgrzanym do 180'C.