ßßß Cookit - przepis na Strzępiec/ Pleśniak

Strzępiec/ Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularne i smaczne ciasto. Uwielbiam:)
Zagnieść razem:
6 żółtek
6 łyżek cukru
3 szklanki mąki
1 łyżkę smalcu (niekoniecznie)
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 szklanka cukru (do białek)
dżem porzeczkowy (1 szklanka)
kakao
Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do 1 części dodać trochę kakao.
Schłodzić w zamrażalniku przez kilkanaście minut dwie części ciasta: jasną i ciemną.
Spód: rozwałkować trzecią część ciasta (jasnego), na to wyłożyć dżem porzeczkowy.
Następnie warstwę ciemną zetrzeć na tarce i na to wyłożyć ubite z 1 szklanką cukru białka.
Oprószyć jasnym ciastem startym na tarce. Piec 40min.w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/06/strzepiec.html