ßßß Cookit - przepis na Pyszny chleb graham z ziarnami z automatu

Pyszny chleb graham z ziarnami z automatu

nazwa

Wykonanie

Smaczny c hleb z dodatkiem mąki graham - j eden z moich ulubionych. Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach . Piekłam w maszynie do chleba, wyrósł na 8 cm. Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
2 szklanki mąki graham (typ 1850)
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki letniej wody (ja dałam 2 i 1/4, bo lubię mocno wilgotne chleby, w stylu razowca)
1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g (lub 40 g świeżych drożdży)
12 g soli (1 czubata łyżeczka)
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)
2 łyżki otrąb
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.
Piekarnik:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką.
Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1 , 5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe 60-65 min. w 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć lnianą ściereczką.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/10/chleb-graham.html