Wykonanie

Smaczny c
hleb z dodatkiem
mąki graham - j eden z moich ulubionych. Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach . Piekłam w maszynie do
chleba, wyrósł na 8 cm. Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.2 szklanki
mąki graham (typ 1850)2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki letniej
wody (ja dałam 2 i 1/4, bo lubię mocno wilgotne
chleby, w stylu razowca)1 opakowanie
suszonych drożdży - 7 g (lub 40 g świeżych
drożdży)12 g
soli (1 czubata łyżeczka)1 płaska łyżeczka
cukru4 łyżki dowolnych dodatków (np.
siemienia lnianego,
czarnuszki, suszonej
cebulki, pestek
słonecznika, dyni)2 łyżki
otrąbMaszyna do
chleba:Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na
chleb razowy.Piekarnik:Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką.Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1 , 5 godz do wyrośnięcia.Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej
oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe 60-65 min. w 180'C.Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć lnianą ściereczką.