Babka z mąki razowej oraz kukurydzianej (zdrowszych od mąki pszennej tortowej).Ciasto wychodzi pyszne, domownicy nie zgadli, że jedzą ciasto z mąki razowej .N iestety zawiera sporo tłuszczu, więc j eśli będziecie robić z mniejszą iloś c ią tłuszczu, dajcie znać proporcj e i cz y wó wczas ba bka wyc hodzi smaczna. Przepis od mojej sąsiadki.1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/2 szklanki cukru trzcinowego5 jajek200 g masła1/3 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3 czubate łyżki płatków żytnich lub owsianych1 garść rodzynekJaja ubić z cukrem. W tym czasie roztopić masło wraz z olejem.Do ubitych jaj dodać mąkę razową i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać mąkę kukurydzianą.Ponownie wymieszać i dodać ciepły tłuszcz.Na koniec wsypać płatki żytnie oraz rodzynki.Formę babki (lub keksówki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temperaturze 180'C.