ßßß Cookit - przepis na Babka z mąki razowej

Babka z mąki razowej

nazwa

Wykonanie

Babka z mąki razowej oraz kukurydzianej (zdrowszych od mąki pszennej tortowej).
Ciasto wychodzi pyszne, domownicy nie zgadli, że jedzą ciasto z mąki razowej .
N iestety zawiera sporo tłuszczu, więc j eśli będziecie robić z mniejszą iloś c ią tłuszczu, dajcie znać proporcj e i cz y wó wczas ba bka wyc hodzi smaczna. Przepis od mojej sąsiadki.
1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
5 jajek
200 g masła
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżki płatków żytnich lub owsianych
1 garść rodzynek
Jaja ubić z cukrem. W tym czasie roztopić masło wraz z olejem.
Do ubitych jaj dodać mąkę razową i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać mąkę kukurydzianą.
Ponownie wymieszać i dodać ciepły tłuszcz.
Na koniec wsypać płatki żytnie oraz rodzynki.
Formę babki (lub keksówki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temperaturze 180'C.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/babka-razowo-kukurydziana.html