ßßß
Ciasta z mąki graham jeszcze nie piekłam. Jak się okazało, to był dobry pomysł - ciasto wyszło miękkie, lekko słodkie, z kwaśnym dodatkiem owoców. Na drugi dzień odrobinę się kruszyło (następnym razem dodam więcej oleju).Składniki na dużą blaszkę:2 szklanki mąki graham (typ 1850)1 szklanka mąki pszennej (typ 650)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu)1/2 łyżeczki soli3 jajka1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju roślinnego (lepiej dać trochę więcej)1 olejek waniliowykwaśne owoce (np. porzeczki)Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać.W drugiej misce połączyć: jaja, mleko, olej, olejek, a następnie masę wlać do suchych składników.Wymieszać i przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć owoce.Piec w 180'C przez ok. 35 minut.