Wykonanie

Propozycja na zdrową kolację, lunch do pracy czy wegański obiad. Jeśli mamy już ugotowanego
burka, to przygotowanie zajmie nam niecałe pół godziny.Ugotowanie lub upieczenie
buraka zajmuje trochę czasu, dlatego jeśli zależy nam na czasie, można kupić już ugotowane
buraki.Składniki na 1 porcję:1/4 szklanki
kaszy jaglanejok. 1 szklanka
brokułów1 mały
burak1-2 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżki
oleju (najlepiej takiego, który zmienia smak potrawy, np. lniany, rydzowy, rzepakowy tłoczony na zimno)szczypta suszonego
czosnkusólszczypta
przyprawy do sałatekodrobina
soku z cytryny, według uznania
Buraka ugotować lub upiec, następnie przestudzić, pokroić w kostkę, skropić
sokiem z cytryny i posypać suszonym
czosnkiem.
Kaszę ugotować w 1/2 szklanki
wody (lub użyć
kaszy pozostałej z obiadu).
Brokuły ugotować.
Kaszę i
brokuły wyłożyć na talerz.Dodać
buraka (w zależności od upodobań - na zimno lub na ciepło).Całość posypać
nasionami słonecznika, przyprawić dowolną
przyprawą do sałatek lub
solą oraz polać
olejem.