ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z soczewicy i słonecznika

Pasta do chleba z soczewicy i słonecznika

nazwa

Wykonanie

Aby urozmaicić kanapki i spożywać mniej wędlin, warto robić różne pasty . Ta, jest nieco zmienioną wersją pasty ze słonecznikiem .
Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie smakować z każdym chlebem (na zdjęciu z chlebem gryczanym na zakwasie).
1 puszka soczewicy brązowej (lub 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy)
1/3 szklanki nasion słonecznika
6-7 suszonych pomidorów z zalewy
1-2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach
pieprz cayenne, pieprz czarny, sól do smaku
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Lekko wystudzić i wsypać do miksera lub blendera.
Soczewicę odcedzić.
Do blendera dodać soczewicę, pomidory, pieprz oraz olej i zmiksować.
Na koniec spróbować, ewentualnie przyprawić lub dolać odrobinę oleju albo wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przechowywać w słoiku, w lodówce.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/06/pasta-do-chleba-z-soczewicy-i-sonecznika.html