Wykonanie

Aby urozmaicić kanapki i spożywać mniej
wędlin, warto robić różne pasty . Ta, jest nieco zmienioną wersją pasty ze
słonecznikiem .Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie smakować z każdym
chlebem (na zdjęciu z
chlebem gryczanym na zakwasie).1 puszka
soczewicy brązowej (lub 3/4 szklanki ugotowanej
soczewicy)1/3 szklanki
nasion słonecznika6-7
suszonych pomidorów z zalewy1-2 łyżki
oleju z zalewy po pomidorach
pieprz cayenne,
pieprz czarny,
sól do smaku
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.Lekko wystudzić i wsypać do miksera lub blendera.
Soczewicę odcedzić.Do blendera dodać
soczewicę,
pomidory,
pieprz oraz
olej i zmiksować.Na koniec spróbować, ewentualnie przyprawić lub dolać odrobinę
oleju albo
wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Przechowywać w słoiku, w lodówce.