Wykonanie
Składniki:- 6 dużych
bananów- 2
galaretki pomarańczowe- 1
galaretka truskawkowa- 2 łyżki
masła- sok z 1/2
cytryny- sok z 1
pomarańczy-
biszkoptySposób przygotowania:1.
Biszkopty delikatnie moczymy w
soku pomarańczowym (uważać, by nie były zbyt mokre) i układamy ciasno w formie o wymiarach ok. 22x22 cm.2. Pięć
bananów blendujemy z
sokiem z cytryny. Do 1/2 szklanki
wody dodajemy
masło, zagotowujemy, wsypujemy
galaretki pomarańczowe, mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy do zblendowanych
bananów, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na
biszkopty i wkładamy do lodówki, by zastygła.3.
Truskawkową galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak mniej
wody, czyli 400ml.4. Jednego
banana kroimy w cienkie plasterki, wykładamy je na zastygniętą masę, lekko dociskając. Zalewamy wystudzoną
truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.Inspiracja:
Anyżkowo