ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z wątróbek

Szaszłyki z wątróbek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 50dag wątróbki drobiowej
- 30dag wędzonego boczku w plasterkach
- 30dag małych pieczarek
- 2 plastry ananasa
- oregano
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Z wątróbki usuwamy żyłki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy kroimy na połówki, a ananasa w kostkę.
2. Nadzianie szaszłyków zaczynamy od kawałka ananasa, następnie nakłuwamy wątróbkę owiniętą w plaster boczku na zmianę z pieczarką, kończąc szaszłyk ananasem.
3. Formę smarujemy olejem, układamy gotowe szaszłyki, posypujemy oregano i pieczemy przez ok. 30 min. w 200 stopniach, aż boczek się zrumieni, a wątróbka nie będzie surowa (w czasie pieczenia szaszłyki można obrócić, aby równo się opiekły). Przed podaniem posypujemy solą (nie robimy tego wcześniej, aby wątróbka pozostała miękka).
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/12/szaszyki-z-watrobek.html