Wykonanie
Składniki:- 2 średnie
bataty- 4-6 łyżek
mąki kukurydzianej- 1/2 szklanki
otrębów pszennych-
sól,
pieprz-
oregano-
przyprawa typu
vegeta-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.2. Ugotowane
bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy
mąkę kukurydzianą,
pieprz,
oregano,
vegetę i dość sporo
soli, ponieważ
bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle
mąki, by można było ulepić kulki).3. Kulki ulepione z
batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości
oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.

Przepis bierze udział w akcji: