Wykonanie
Składniki:- 200g
mąki pszennej- 50g
mąki kukurydzianej- 1 mała puszka
kukurydzy (140g)- 8g świeżych
drożdży- 1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki- 150ml letniej
wody- 3/4 łyżeczki
soli- 10 ml
oliwy-
kaszka kukurydziana lub jaglana do obtoczeniaSposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. W misce mieszamy
mąkę pszenną z kukurydzianą,
solą,
papryką, następnie wlewamy wcześniej przygotowane
drożdże,
oliwę i dokładnie wyrabiany na gładkie ciasto. Na koniec delikatnie wrabiamy dobrze odsączoną
kukurydzę. Ciasto odkładamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 1 godzinę).2. Gdy ciasto wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy na dno blachę z
wodą (na ok. 10 min.) W tym czasie ponownie wyrabiamy delikatnie ciasto, podsypując odrobiną
mąki, formujemy okrągły bochenek i kładziemy do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką. Wierzch
chleba smarujemy
wodą i obsypujemy
kaszką, następnie wstawiamy do piekarnika (przed wyciągamy z niego
wodę) i pieczemy w 210 stopniach przez ok. 25 min. (skórka powinna się lekko zezłocić). Po upieczeniu zostawiamy na chwile w otwartym piekarniku, późnij studzimy.Inspiracja:
Zielenina