Wykonanie
Ta grzanka to bomba energetyczna. Doskonała na śniadanie, w iście śródziemnomorskim stylu...w 3/5 jej skład pochodzi z domowego ogródka, więc jest niesamowicie zdrowa...a jak smakuje. Dziękuję Włochom za
mozzarellę i jej połączenie z
pomidorami i
bazylią, ja od siebie dodałam grzankę i
jajko w koszulce;)Składniki: (na 1 porcję):1 kromka kwadratowego
chleba-ja miałam z pełnego żytapół łyżeczki
masła2 plasterki
mozzarelli3
pomidorki koktajlowekilka listków
bazylii poszatkowanych1
jajko3 łyżki
octuWykonanie:W wysokim garnku napełnionym na około 10 cm wysokości zagotować
wodę z
octem. Na patelni roztopić
masło i położyć kromkę. Po zarumienieniu się z jednej strony przełożyć na drugą. Na upieczoną stronę nałożyć
mozzarellę i rumienić z drugiej strony.
Jajko rozbić do małej miseczki lub filiżanki. Gdy
woda zacznie wrzeć powolutku wlać
jajko. Gotować w zależności od preferowanej miękkości
żółtka-minimalnie 1,5 minuty, ja gotowałam około 4-5 minut.
Pomidorki przeciąż na pół. 3 połówki nałożyć na talerz, posypać 1/3
bazylii. Obok położyć grzankę z lekko stopionym
serem, posypać 1/3
bazylii. Nałożyć odcedzone
jajko w koszulce i obok poukładać 3 połówki
pomidorków. Posypać
bazylią,
pieprzem i
solą. Podawać od razu.Smacznego :)