ßßß
Ta grzanka to bomba energetyczna. Doskonała na śniadanie, w iście śródziemnomorskim stylu...w 3/5 jej skład pochodzi z domowego ogródka, więc jest niesamowicie zdrowa...a jak smakuje. Dziękuję Włochom za mozzarellę i jej połączenie z pomidorami i bazylią, ja od siebie dodałam grzankę i jajko w koszulce;)Składniki: (na 1 porcję):1 kromka kwadratowego chleba-ja miałam z pełnego żytapół łyżeczki masła2 plasterki mozzarelli3 pomidorki koktajlowekilka listków bazylii poszatkowanych1 jajko3 łyżki octu
Wykonanie:W wysokim garnku napełnionym na około 10 cm wysokości zagotować wodę z octem. Na patelni roztopić masło i położyć kromkę. Po zarumienieniu się z jednej strony przełożyć na drugą. Na upieczoną stronę nałożyć mozzarellę i rumienić z drugiej strony. Jajko rozbić do małej miseczki lub filiżanki. Gdy woda zacznie wrzeć powolutku wlać jajko. Gotować w zależności od preferowanej miękkości żółtka-minimalnie 1,5 minuty, ja gotowałam około 4-5 minut. Pomidorki przeciąż na pół. 3 połówki nałożyć na talerz, posypać 1/3 bazylii. Obok położyć grzankę z lekko stopionym serem, posypać 1/3 bazylii. Nałożyć odcedzone jajko w koszulce i obok poukładać 3 połówki pomidorków. Posypać bazylią, pieprzem i solą. Podawać od razu.Smacznego :)