Wykonanie

Uwielbiam ten przepis . Po prostu robiony tysiące
razy . NA różne sposoby . <3 Bez zakwasu (postararm się z nim zmierzyć po wakacjach)

3 szkl,
mąki pszennej500 ml letniej
wody2 płaskie łyżeczki
soliświeże
drożdże wielkości ziarna
grochu ( ok. 4g)ziarna -
słonecznik ,
mak ,
siemię lniane ,
pestki dyni itp .Ja wyrabiam ręcznie . Rozpuszczam
drożdże . Łącze wszystko w misie .
Daję na stolnicę . Zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji . Odstawiam na 14 godzin (można na 12) . Po tym czasie ponownie wyrobić Odstawić na 20 minut . "odgazować" uderzając kilka
razy pięścią (lekko!) i składać do przodu i do tyłu (formować..) . Włożyć do tortownicy , garnka rzymskiego lub jak ja do keksówki (keksówka dość spora choć robiłam kiedyś nawet dwa osobno i też wyszły!) (papier do pieczenia lub
olej) . Odstawić n 2 godziny . Wsadzić
chleb i ustawić od razu n 240 C . Piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć do 200 °C i piec przez 30 minut . Upieczony
chleb postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

źródło inspiracji