ßßß Cookit - przepis na Chleb na ziarnku drożdży

Chleb na ziarnku drożdży

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten przepis . Po prostu robiony tysiące razy . NA różne sposoby . <3 Bez zakwasu (postararm się z nim zmierzyć po wakacjach)
3 szkl, mąki pszennej
500 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
świeże drożdże wielkości ziarna grochu ( ok. 4g)
ziarna - słonecznik , mak , siemię lniane , pestki dyni itp .
Ja wyrabiam ręcznie . Rozpuszczam drożdże . Łącze wszystko w misie . Daję na stolnicę . Zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji . Odstawiam na 14 godzin (można na 12) . Po tym czasie ponownie wyrobić Odstawić na 20 minut . "odgazować" uderzając kilka razy pięścią (lekko!) i składać do przodu i do tyłu (formować..) . Włożyć do tortownicy , garnka rzymskiego lub jak ja do keksówki (keksówka dość spora choć robiłam kiedyś nawet dwa osobno i też wyszły!) (papier do pieczenia lub olej) . Odstawić n 2 godziny . Wsadzić chleb i ustawić od razu n 240 C . Piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć do 200 °C i piec przez 30 minut . Upieczony chleb postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
źródło inspiracji
Źródło:http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/07/chleb-na-ziarnku-drozdzy.html