Wykonanie
Inspiracja Ktoś chętny?
O tak! To był strzał w dziesiątkę!
Biszkopt kakaowy przełożony masą
chałwoą a na wierzchu
beza szwajcarska . Niebo w gębie!
Biszkopt kakaowy:Zrobić
biszkopt z 6
jajek (na tortownicę 28 cm)
Masa chałwowa:2 wyparzone
jajka250g miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru300g dowolnej
chałwy2 łyżki
likieru AmarettoJajka wyparzyć , wbić do miski . Dodajemy
cukier i na wysokich obrotach miksować je nad gotującą się
wodą. Wrzątek nie powinien dotykać dna naczynia, w którym są
jajka z
cukrem. Kiedy masa stanie się puszysta, gęsta i znacznie zwiększy swoją objętość, odstawiamy ją do ostudzenia do większej miski wypełnionej zimną
wodą.Ostygłą masę dodajemy porcjami do
masła . Cały czas miksujemy, na sam koniec dodajemy
likier i posiekaną
chałwę. Mieszamy całość szpatułką i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Do nasączenia
biszkoptu:3 łyżki
spirytusu1 łyżeczka
aromatu waniliowego0,5 szkl
wodyBiszkopt przeciąć na 3 części (przestudzony!) i delikatnie skropić .
Beza szwajcarska:3 duże
białka150g
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiW kąpieli
wodnej przez kilka minut mieszamy
białka z
cukrem i ekstraktem pilnując, aby
cukier nie osadzał się na brzegach miski i całkowicie się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy miskę z garnka z
wodą i ubijamy
białka przez około 8 minut, aż osiągną temperaturę pokojową i staną się bardzo gęste i błyszczące. Smarujemy tort większością piany, po czym zanurzamy w pozostałej części palce i staramy się dziabać tort(patrz zdjęcia poniżej), żeby z ciągnących się
białek powstały kolce. Kiedy efekt będzie zadowalający, wyjmujemy ostrożnie
spod tortu papier, uzupełniamy ubytki i chwytamy za palnik by przypiec
bezę z wierzchu. (Patrz niżej na zdjęcie )Nie martwcie się, jeśli kolce będą zajmować się ogniem – to część zabawy :)
Widać różnicę? :)
Przypalanie... ;]
Przechowywać w lodówce .
SMACZNEGO!