Wykonanie
Przepis pochodzi z (klik)Składniki na 2 blaszki
ciastek (około 18 sztuk):1
jajko3/4 szklanki jasnego
brazowego cukru70 g
masła, roztopionego150 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej1/2 szklanki
mąki pszennej razowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g ciemnych drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub drobno posiekanej
gorzkiej czekoladyW naczyniu roztrzepać
jajko, wymieszać z
cukrem. Dodać lekko przestudzone
masło, wymieszać.Do masy dodać
mąkę razową,
proszek do pieczenia, ekstrakt z
wanilii, roztopioną
czekoladę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste. Dodać
czekoladowe drobinki, wymieszać.Ciasto wykładać łyżką na blaszkę do
ciastek wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką, w sporych odstępach. Na każdą porcję pełną łyżkę ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez 13 - 15 minut, do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.Smacznego :-).