Dziś będzie moja ulubiona sałatka na kolację. Bardzo łatwa do przygotowania i sycąca. Wystarczy drobno posiekać składniki i zamiast sałatki będzie pyszna pasta kanapkowa. Najlepiej smakuje z białym pieczywem.Zawsze używam tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. W oleju jest dla mnie bez smaku, a "sałatkowy" zawsze budzi poważne wątpliwości jeśli chodzi o jakość mięsa.Składniki na 2 porcje:1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnympół średniego ogórkapół słoiczka czarnych oliweknatka pietruszkioliwasok z cytrynysól i pieprzTuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki. Oliwki można pokroić w połówki. Natkę pietruszki posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Pyszna w wersji podstawowej, można modyfikować na wiele sposobów, np. dodać goudę pokrojoną w mała kostkę i pomidora.