ßßß
Składniki na 4 porcje (każda ok. 150 ml)32 nieduże brukselki15 dkg wędzonego łososiaszklanka (200 ml) drobnego makaronu6 łyżek śmietany 12%6 łyżek mlekapół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprzmasłoMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente, odcedzić i zahartować zimną wodą. Brukselki obrać, przekroić na połówki i umyć. Łososia podzielić na nieduże kawałki. W miseczce wymieszać śmietaną, mleko, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Naczynka do zapiekania wysmarować masłem, nałożyć po 1/4 makaronu i łososia oraz 16 połówek brukselek, wymieszać. Zalać sosem, na wierzch położyć po kawałeczki masła. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Zapiekanki piec aż brukselka zmięknie - ok. 30-40 minut. Można przyspieszyć nieco przygotowania, jeśli podgotujemy brukselkę przed zapiekaniem.