Wykonanie
Wczoraj umieściłem przepis na czeską zupę
piwną. Dzisiaj również klasyk. Gulasz karlowarski. Nie, nie jest to gulasz na wodzie źródlanej, z których słyną Karlovy Vary ;) Bez warzyw, na
śmietanie, ciężkie, sycące - tak bardzo Czechy :)Składniki:75 dag
wołowiny bez kości1
cebula1 1/2
masła1 łyżki
mąki krupczatki1/2 łyżki kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki sproszkowanej
słodkiej paprykisólOpłukać dokładnie
mięso. Pokroić. Obsmażyć na patelni
cebulę, wrzucić
mięso i smażyć, aż nabierze złotej barwy. Posolić i przyprawić
papryką. Dusić do miękkości, podlewając odrobiną
wody. Jasną zasmażkę przygotować z
mąki i
masła, po czym wymieszać z sosem. Pogotować jeszcze trochę.Przepis na dodatki już wkrótce :)